Skip to main content

Το ‘Physiokallis’ και η θεραπεία του βελονισμού, από τον Κωνσταντίνο Κάλλη ’14

Το ‘Physiokallis’ άνοιξε τις πόρτες του επί της οδού Παπανικολή 56 στο Χαλάνδρι με βασικό γνώμονα την αγάπη προς τον άνθρωπο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Στο φυσικοθεραπευτήριο εφαρμόζονται οι πιο καινοτόμες μέθοδοι στον χώρο της αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου. Κάποιες από αυτές είναι η ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς (Manual therapy) , το Clinical Pilates , η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (myofascial release) και η μέθοδος της ξηρής βελόνας (Dry needling) .

Η μέθοδος της ξηράς βελόνας είναι είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας που γίνεται με την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο δέρμα.

Πρόκειται για μια μέθοδο αντανακλαστικής θεραπείας, καθώς όταν ερεθίζουμε με τις βελόνες ορισμένα σημεία του δέρματος, διοχετεύεται ένα μήνυμα που κατευθύνεται μέσω των νεύρων σε διάφορα νευρικά κέντρα.

20221118 220115 1

Εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις δια χειρός τεχνικές για την αντιμετώπιση των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου (Trigger points).

Τα Trigger points αποτελούν κάποιες σφιχτές δεσμίδες στην πορεία των μυών μας (σαν κόμποι) τα οποία όταν είναι ενεργά μπορούν να αναπαράγουν συμπτώματα που βιώνουμε κατά την καθημερινότητα όπως ο πονοκέφαλος και ο πόνος στην μέση μας.

Η βελόνα έχει εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς οδηγεί σε χαλάρωση των βαθύτερων ιστικών δομών, αντιμετώπιση του πόνου και ομαλοποίηση του εύρους κίνησης.

Σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές έρευνες ο βελονισμός επιδρά εξισορροπητικά στο αυτόνομο νευρικό σύστημα (Συμπαθητικό – Παρασυμπαθητικό).

Σε κάθε ημιμόριο του σώματος υπάρχουν 365 σημεία βελονισμού.

Υπάρχουν σημεία τα οποία διεγείρουν και άλλα τα οποία δρουν κατευναστικά στη λειτουργία του Νευρικού Συστήματος. Διακρίνουμε 4 κατηγορίες σημείων:

1. Σημεία που έχουν μόνο τοπική δράση

2. Σημεία που έχουν πιο εκτεταμένη δράση

3. Σημεία με δράση σε όλο το σώμα

4. Σημεία που δρουν σε όλο το σώμα, αλλά συγχρόνως και στην ψυχική σφαίρα.

Πονάει ο βελονισμός;

Η είσοδος των βελονών στο δέρμα είναι ανώδυνη.

Η είσοδος των πλέον εξελιγμένων τύπων βελόνας, γίνεται με οδηγό, ο οποίος είναι ένας λεπτός σωλήνας, που επιτρέπει την είσοδό τους στο απαιτούμενο βάθος.

Επίσης η είσοδος γίνεται πολύ γρήγορα έτσι ώστε να διεγείρονται μόνο οι αισθητικοί υποδοχείς του δέρματος και όχι οι νευρικές ίνες που σχετίζονται με τον πόνο.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο θεραπευτή με μετεκπαίδευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Μην αφήνετε τον πόνο να περιορίζει την ζωή σας, απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.