Skip to main content

Wellness Stories από την Ιωάννα Βασιλάτου

6 Μυστικά για να μην μας “ισοπεδώσουν” οι χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες.

Πλησιάζει η αγαπημένη εποχή του χρόνου, ιδίως για τα παιδιά!

Όμως, αν είσαι πολυάσχολος και χρονικά πιεσμένος ίσως να χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από βαθιές ανάσες για να ξεκινήσεις.

Ναι. Υπάρχει τρόπος να απολαύσεις αυτές τις γιορτές χωρίς πίεση.

Ας δούμε μαζί 6 μυστικά ώστε να κυλήσουν όλα ήρεμα και να μην προσθέσεις ακόμα περισσότερο άγχος στην καθημερινότητά σου.

 1. Ζήτησε απόψεις

Υποσυνείδητα οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος όπου όλοι πρέπει να είναι χαρούμενοι και όλα πρέπει να είναι τέλεια καθώς όλα είναι σημαντικά, διαφορετικά δεν θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας.

Είμαι όμως σίγουρη ότι αν συζητούσαμε με την οικογένειά μας και τους φίλους, ίσως να μας περιμένει μια έκπληξη…

Όσο γίνεται νωρίτερα, μίλα με τους δικούς σου προκειμένου να δεις τι είναι σημαντικό για εκείνους αυτές τις γιορτές, ποιος θέλει να αναλάβει τι.

Ρώτησέ τους εάν συμφωνούν σε έναν μειωμένο αριθμό ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή εάν προτιμούν ένα διαφορετικό είδος δώρων και πώς μπορούν να συνεισφέρουν στο εορταστικό τραπέζι…

Ξεκινώντας από εδώ, ήδη θα έχεις καταφέρει να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για τις γιορτές!  

 1. Εξέτασε τις δικές σου αξίες και πρόθεση για τις γιορτές

Αναρωτήσου τι σημαίνουν για εσένα οι γιορτινές μέρες;

Αγάπη; Σύνδεση και επικοινωνία με παλιούς φίλους;

Ηρεμία; Γλέντι;

Δεν είναι απαραίτητο να επαναλάβεις τις συνηθισμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Φέτος μπορείς να ξεκινήσεις από κάτι βαθύτερο.

Τι θα ήθελες να νιώσεις αυτά τα Χριστούγεννα;

Ποιές είναι οι προσωπικές σου αξίες;

Για παράδειγμα, εάν η κοινωνική συμβολή είναι σημαντική αξία για σένα και θέλεις να προσφέρεις, θα μπορούσες να σκεφτείς τρόπους για να την εκφράσεις.

Εάν η σύνδεση με τους δικούς σου ανθρώπους ή με παλιούς φίλους είναι σημαντική, πως μπορείς να την διεκδικήσεις περισσότερο αυτές τις γιορτές;

Και αν κάποιες κοινωνικές συναναστροφές σε κάνουν να αντιδράς αρνητικά και να πιέζεσαι, πώς θα μπορούσες να αλλάξεις το νόημά τους, ώστε το παραπάνω να μετατραπεί σε συν για εσένα τον ίδιο; Ποιο θετικό στοιχείο μπορείς να βρείς σε αυτή την περίπτωση; 

 1. Οργάνωσε δώρα και κάρτες

Τα δώρα, και ιδίως εκείνα της τελευταίας στιγμής, ίσως να είναι ένας από τους πιο στρεσογόνους παράγοντες των εορτών.

Αυτό μπορεί να αλλάξει.

Φτιάξε μια λίστα με τους ανθρώπους στους οποίους θέλεις να κάνεις δώρο.

Ρώτησέ τους όσο το δυνατόν νωρίτερα τι θα ήθελαν ή τι τους αρέσει να κάνουν (πχ. σκι, ζωγραφική, άθλημα).

Μετά σημείωσε στο ημερολόγιό σου την προθεσμία των αγορών σου.

Εάν από την άλλη θέλεις να στείλεις ταχυδρομικώς δώρα ή κάρτες, είναι καλύτερο να επιλέξεις τις ημέρες πριν από τις γιορτές προκειμένου να αποφύγεις μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην παράδοση.

Σημείωσε στο ημερολόγιό σου την ημερομηνία αποστολής και μια υπενθύμιση μια εβδομάδα πριν, προκειμένου να προμηθευτείς έγκαιρα τα απαραίτητα.

Αν οργανώνεις ένα τραπέζι, σημείωσε λίγες ημέρες πριν στο ημερολόγιο, τις ώρες των αγορών, τις ώρες προετοιμασίας του σπιτιού και τις ώρες αγορά των δώρων, του μαγειρέματος και διακόσμησης.    

 1. Οργάνωσε συνταγές για γεύματα

Είτε καλέσεις κόσμο στο σπίτι είτε επισκεφθείς ένα φιλικό πρόσωπο ή έναν κοινωφελή οργανισμό, είναι προτιμότερο να έχεις έτοιμες ιδέες για τα γεύματά σου. Μπορείς να επιλέξεις τα υλικά σου έγκαιρα και να τα αγοράσεις εκ των προτέρων.

Επίσης θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για να εξοικονομήσεις χρόνο στην καθημερινότητά σου μαγειρεύοντας μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και καταψύχοντάς τες.

Εάν θέλεις να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή μελομακάρονα, μπορείς να τα μεριδοποιήσεις και να τα προσφέρεις σε επισκέψεις αντί να τρέχεις την τελευταία στιγμή στο ζαχαροπλαστείο.

 1. Αποτοξίνωσε τον οργανισμό σου

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά άλλα στη λίστα των Χριστουγέννων αλλά φέτος όλα μπορούν να κυλήσουν πιο ήρεμα και να μη μας ισοπεδώσουν οι προετοιμασίες. 

Ξέρουμε ότι, τα καλέσματα αφθονούν. Το ίδιο το φαγητό και το αλκοολ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αργούμε να κοιμηθούμε καθώς η πέψη γίνεται δυσκολότερη ενώ την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε νωρίς στο γραφείο σε εξωτερικά ραντεβού και σε άλλες υποχρεώσεις.

Πριν μπούμε για τα καλά στον χορό των εορτών, είναι καλό να ενισχύσουμε το σώμα μας με μια ελαφριά αποτοξίνωση, που θα μας δώσει ενέργεια και μια καλύτερη βάση για τις μετέπειτα “ατασθαλίες” (ε, γιορτές είναι!), καλύτερη διάθεση, καθαρότερο μυαλό και ένα καλό περιθώριο για να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς τύψεις και περιορισμούς.

 1. Έξυπνο ημερολόγιο

Είναι δεδομένο ότι θα είμαστε απασχολημένοι τις γιορτές.

Για μια καλή οργάνωση ας θυμηθούμε να καταγράψουμε: 

 • Στο οικογενειακό ημερολόγιο τις ήδη οργανωμένες εκδηλώσεις σχολείου, εργασίας κλπ
 • Τα μη επείγοντα ραντεβού, όπως το σέρβις του αυτοκινήτου, σε άλλο μήνα (Νοέμβριο ή Ιανουάριο)
 • Επισκέψεις με οικογένεια και φίλους όταν συμφωνούνται
 • Προθεσμίες ετοιμασιών και αγορών
 • Όλα τα παραπάνω.

Αν ήδη φαίνονται αρκετά, μπορείς να κατεβάσεις αυτό το Holiday Sanity Checklist για να μη σου ξεφύγει τίποτα. Θα βρεις όλα τα σημεία συγκεντρωμένα για να τα εκτυπώσεις και να αρχίσεις να διαγράφεις όσο πλησιάζουν οι γιορτές! Ελευθέρωσε χώρο στο μυαλό σου και χρόνο στην ημέρα σου με το Holiday Sanity Checklist

Τα Χριστούγεννα μπορεί να παρουσιάσουν απρόοπτα, αλλά φέτος αυτά που είναι αναμενόμενα θα είναι υπό τον δικό σου έλεγχο!

Ioanna Vasilatou

Building Resilient Vital Health

Life & Holistic Wellness Coach

Functional Medicine Consultant

FREE resources https://msha.ke/ioannavasilatou