Skip to main content

Αποτελεσματική Ηγεσία με Καλοσύνη, από τη Φένια Κουφάκη ’03 Business & Career Coach

Πως να είστε ηγέτες με καλοσύνη, από τη Φένια Κουφάκη ’03 Business & Career Coach | Marketing Consultant

fenia photo

Γύρω μας κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια συνέχεια αποφθέγματα, συμβουλές και προτάσεις για το ποιο είναι το προφίλ ενός επιτυχημένου ηγέτη, πώς συμπεριφέρεται και τι διαφορές έχει η ηγεσία του από έναν manager.

Σήμερα, έχοντας αλλάξει αρκετές θέσεις και έχοντας συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους από διαφορετικούς κλάδους, γυρνούν στο μυαλό μου εικόνες και λέξεις ανθρώπων που συνεργάστηκα μαζί τους επαγγελματικά και από τους οποίους έλαβα πολύ σημαντικά μαθήματα ηγεσίας. Αυτό που ξεχώρισα είναι ότι οι αληθινοί ηγέτες διαθέτουν βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα οποία, είναι εκείνα που επιβεβαιώνουν την επιτυχή έκβαση των ηγετικών τους καθηκόντων.

Τα μαθήματα αυτά καταλήγουν σε έναν κοινό παρονομαστή, που είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό συστατικό για μια πετυχημένη ηγεσία και είναι η καλοσύνη.

Δεν αναγνωρίζεται συχνά και ίσως και να μην εκτιμάται ανάλογα, αλλά ίσως και να είναι το πιο «χρήσιμο» χαρακτηριστικό στην καθημερινότητα μας και στην εργασία μας.

Γιατί έχει τόση σημασία η καλοσύνη στους οργανισμούς;

Με τόση αβεβαιότητα στις ημέρες μας, η ευημερία έχει γίνει ένα τεράστιο ζήτημα για τους οργανισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καλοσύνη είναι ένα τόσο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αγκαλιάσουν οι ηγέτες.

Η αβεβαιότητα προκαλεί άγχος σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου ηγεσίας και το άγχος στερεί από τις ομάδες τη συνοχή και, τελικά, την παραγωγικότητα.

Πώς η καλοσύνη προάγει την ευημερία των εργαζομένων;

  • Δημιουργεί ένα ασφαλές και ανοιχτό περιβάλλον όπου ο καθένας αισθάνεται ικανός να εκφράσει τις απόψεις του χωρίς να φοβάται την κρίση.
  • Καλλιεργεί μια ατμόσφαιρα όπου ο καθένας αισθάνεται ότι όχι απλώς συμμετέχει αλλά εκτιμάται.
  • Εμπνέει σχέσεις συνεργασίας και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας.
  • Μειώνει το άγχος που σχετίζεται με την απασχόληση και αυξάνει τη συναισθηματική δέσμευση με τον οργανισμό και το όραμα του.
  • Ενισχύει την εμπιστοσύνη στον οργανισμό.
  • Αυξάνει την απόδοση, ενισχύει την δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων.

Χωρίς αυτά τα οφέλη, οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να κατανοούν, να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τη ζωή και την εργασία, γεγονός που τους εκθέτει σε μια σειρά από προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ευγενικού ηγέτη;

Ανθρωποκεντρικός

Ο ευγενικός ηγέτης σκέφτεται πώς θέλουν να εργαστούν οι άνθρωποι του, τι τους παρακινεί και τι τους εμπνέει. Εστιάζει στο ποιο είναι το άτομο πίσω από κάθε έργο και πώς μπορεί να το βοηθήσει να εξελιχθεί, ενώ αναγνωρίζει ότι έχουν μια ζωή εκτός γραφείου καθώς και άλλες ευθύνες. Αυτός ο τύπος ηγέτη θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για να διαπρέψουν οι άνθρωποί του, οι οποίοι με την σειρά τους, όταν το αντιληφθούν θα κάνουν το παραπάνω μίλι για εκείνον και την εταιρεία.

Διαφανής

Ο ευγενικός ηγέτης καθοδηγεί, συμβουλεύει και εξελίσσει τους ανθρώπους με διαφάνεια και αυθεντικότητα. Δίνει έντιμο και ειλικρινές feedback. Δεν τα γνωρίζει όλα και γι’ αυτό απασχολεί το εύρος των ανθρώπων που χρειάζεται. Επαινεί μια καλή δουλειά και μια καλή προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνει την εκτίμηση του τους ανθρώπους του και τους δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σύνδεση με τον ρόλο που ήδη κατέχουν.

Θετική προδιάθεση

Ο ευγενικός ηγέτης επικοινωνεί ξεκάθαρα, χτίζοντας εμπιστοσύνη στο χώρο εργασίας, ακούει, κατανοεί, δίνει κίνητρα και έχει ενσυναίσθηση, που είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της επιτυχημένης επικοινωνίας. Νοιάζεται πραγματικά – και δείχνει αυτή τη φροντίδα – για την ευημερία των ανθρώπων της εταιρείας. Ένας ηγέτης που χαρακτηρίζεται από καλοσύνη, αναπτύσσει τις ομάδες και πάνω από όλα προσφέρει γνήσια βοήθεια και υποστήριξη στους συναδέλφους που θα αντιληφθεί ότι την χρειάζονται.

Η καλοσύνη δεν είναι μια πράξη, είναι τρόπος ζωής.

Η καλοσύνη δεν προκύπτει μόνο στον εργασιακό τομέα, δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς μόνο στην ηγεσία, είναι τρόπος ζωής και συμπεριφοράς σε κάθε συνεργασία.

Οι ευγενικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους γύρω τους με σεβασμό, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Η αυθεντικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που πρώτα πηγάζει από τον πυρήνα τους αλλά και μια συμπεριφορά που απαιτούν και από τους γύρω τους.

Όταν η ποιότητα του χαρακτήρα και του στυλ ηγεσίας διέπεται από καλοσύνη, τότε όλες οι άλλες αρετές θα μεγεθυνθούν και θα ανθίσουν…