Skip to main content

Η συνέντευξη του Κ. Ι. Δούκα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για τα παιδιά από την Ουκρανία

Ο διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, κος Κωνσταντίνος Δούκας μίλησε στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ 100,3 για τη σπουδαία αυτή δράση που προσφέρει στα νήπια από την Ουκρανία την ευκαιρία στην προσχολική εκπαίδευση.

Α.Π.: Κύριε Δούκα παίρνετε κάποιες πρωτοβουλίες αναφορικώς με συμπαράσταση στην Ουκρανική οικογένεια. Εξηγήστε μας παρακαλώ ποιες είναι οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του σχολείου σας.

Κ.Δ.: Να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την τόσο σημαντική δράση του σχολείου μας. Αν μας ρώταγαν πριν από 4-5 μήνες για την πιθανότητα να ζήσουμε στην Ευρωπαϊκή ήπειρο έναν πόλεμο με τον τρόπο που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται, θα λέγαμε «αποκλείεται» και όμως συμβαίνει και είναι κάτι πραγματικά απίστευτο. Είναι μια κρίση με πολλές εκφάνσεις, αλλά κυρίως ανθρωπιστικές. Εμείς, το σχολείο μας, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα έχουμε μάθει να μην είμαστε παθητικοί παρατηρητές αλλά να ψάχνουμε τρόπους δημιουργικά και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή. Έτσι σκεφτήκαμε ότι πέρα από το να στείλουμε αναγκαία ύλη στην Ουκρανία, πως αλλιώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα και στην Αττική και καταλήξαμε στο να αποφασίσουμε να ανοίξουμε ένα τμήμα στο νηπιαγωγείο, για τα μικρά παιδιά από την Ουκρανία. Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Ουκρανίας, στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με την οργάνωση United Διασπορά For Ukraine που μας βοήθησαν πάρα πολύ στην οργάνωση όλης της δράσης και σήμερα φιλοξενούμε 20 παιδάκια προσχολικής ηλικίας στο νηπιαγωγείο μας, προσφέροντάς τους μια πλήρη, δημιουργική, ευχάριστη σχολική ζωή και μια καθημερινότητα. Έτσι, οι μητέρες τους μπορούν καλύτερα να «τρέξουν» τα διάφορα ζητήματα που πρέπει να «τρέξουν» σε αυτή τη σημαντική αλλαγή που έγινε στη ζωή τους και προφανώς για αυτή τη δράση έχουμε ενημερώσει και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο την αντιμετώπισε πάρα πολύ θετικά. 

Α.Π.: Άρα έρχονται παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου 4-6 χρονών , τα οποία μαθαίνουν και τη γλώσσα τους, μαθαίνουν και Ελληνικά. Τι υπηρεσίες προσφέρετε; 

Κ.Δ.: Οι υπηρεσίες αφορούν όλο το πρόγραμμα ενός νηπιαγωγείου.

Α.Π.: Είναι αμιγώς τμήματα για τα παιδιά ή είναι όλα μαζί;

Κ.Δ.: Είναι ένα τμήμα μόνο για τα παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία κάνουν 6ωρο πρόγραμμα, με ειδικό παιχνίδι, μουσική, καλλιτεχνικά, Αγγλικά, φυσική αγωγή, έχουμε Ουκρανές δασκάλες που τους μιλούν και τα εκπαιδεύουν στη γλώσσα τους. Όλο αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παρέχει στα παιδιά να έρχονται στο σχολείο με πούλμαν, μεσημεριανό φαγητό, εκπαιδευτικό υλικό, παρέχουμε ιδιωτική ασφάλιση και όλο αυτό το πρόγραμμα έχει αγκαλιαστεί όχι μόνο από την εκπαιδευτική κοινότητα και το τονίζω, εθελοντικά, στηρίζουν όλη μας τη δράση αλλά και από άλλες εταιρείες.

Α.Π.: Αυτά τα παιδιά αν χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα και να συνεχίσουν στην 1η δημοτικού θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μαζί με Ελληνόπουλα; 

Κ.Δ.: Ήδη κοιτάμε για την επόμενη ημέρα, πραγματικά αυτό που βιώνουμε, δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψουν. Βλέπαμε στην αρχή παιδάκια με αγωνία στα μάτια, με απορία, για κάτι καινούργιο, για κάτι ξεχωριστό, για κάτι διαφορετικό και σήμερα βλέπουμε παιδιά γεμάτα ενθουσιασμό, να κάνουν μάθημα στην τάξη και να τρέχουν στον κήπο του νηπιαγωγείου μας. Γεμίζει η ατμόσφαιρα θετική ενέργεια. Θέλουμε να δούμε πως αυτή τη θετική ενέργεια για αυτή την προσφορά που κάνουμε να τη συνεχίσουμε, οπότε ήδη κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε για την επόμενη ημέρα, μιας και βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο κανονικό για αυτά τα παιδιά. Να δημιουργήσουμε για αυτά τα παιδιά μια ευκαιρία κυρίως στο κοινωνικό και στο συναισθηματικό πεδίο που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία να τα φέρουμε σε μια κανονικότητα και σε μια καινούργια ζωή που ξεκινούν στην Ελλάδα. Να φανταστείτε τα παιδάκια της 1ης δημοτικού ήδη ετοιμάζουν καλαθάκια με πασχαλινά δώρα για τους συμμαθητές τους του νηπιαγωγείου. Δηλαδή τους έχει αγκαλιάσει όλη η σχολική μας κοινότητα με έναν τέτοιο τρόπο που πραγματικά είναι συγκινητικός και ήδη ψάχνουμε τρόπο για να δούμε τι θα κάνουμε από το τέλος του Ιουνίου και μετά. 

Α.Π.: Συγχαρητήρια κύριε Δούκα, όλα αυτά συμβαίνουν στα εκπαιδευτήρια Δούκα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
 

Ακούστε το απόσπασμα από την συνέντευξη που έγινε στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3

Πηγή: skai.gr