Skip to main content

Ο Σπύρος Μανωλόπουλος (Class of ’93), μιλά για την τεράστια επιτυχία της Space Hellas στη δύσκολη επιδημιολογική συγκυρία

A person wearing a suit and tie  Description automatically generated

Ο Σπύρος Δ. Μανωλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο γνωστικό πεδίο του Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου (LL.M.) από το King’s College London (KCL) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.  Η επαγγελματική του δραστηριοποίηση άρχισε στη δικηγορική εταιρεία «Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες» με τη ιδιότητα του ασκούμενου δικηγόρου. Στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία διατηρώντας ιδιωτικό νομικό γραφείο και ως νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων αποκτώντας εμπειρία κυρίως σε θέματα εμπορικού δικαίου και δημοσίων συμβάσεων. Στον όμιλο Space Hellas εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος από το 2005 έως το 2011. Από το 2011 ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού Αντιπροέδρου και από τον Ιούλιο του 2013 είναι εκτελεστικός Πρόεδρος.  

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών η Space Hellas συνεχίζει να διατηρεί μια κερδοφόρα και αξιοπρεπή παρουσία στην αγορά και να να αναπτύσσεται τεχνολογικά και ποιοτικά προς όφελος των πολυάριθμων πελατών που την εμπιστεύονται.

Που οφείλεται αυτή η επιτυχία;

H πανδημία δημιούργησε μία παγκόσμια κρίση, ταυτόχρονα όμως δημιούργησε και ραγδαίες εξελίξεις σε κάποιους τομείς. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και η τεχνολογία, στην οποία δραστηριοποιείται και o όμιλος Space Hellas. Με τα νέα δεδομένα ήταν απαραίτητο να υιοθετήσουμε νέες πρακτικές, αλλά και νέες τεχνολογίες. Ήταν απαραίτητο να σκεφτούμε και να πράξουμε εκτός πλαισίου, να μετασχηματιστούμε λειτουργικά και ψηφιακά με στόχο την επιχειρησιακή συνέχεια τόσο της εταιρείας, όσο και των πελατών μας.

Η Space Hellas εξελίσσεται και η ίδια μέσα στο τεράστιο κύμα αλλαγών, μετασχηματίζεται διαρκώς και παράλληλα οδηγεί τους πελάτες της στο δικό τους ψηφιακό ταξίδι. Σε μια δύσκολη εποχή το να παραμένουμε πρωτοπόροι σε τεχνολογικό, αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλους τους τομείς είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένα πολύπλοκο έργο. Για την ολοκλήρωση αυτού του έργου χρειάζεται στρατηγική, όραμα και υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων.

Η στρατηγική που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια στον όμιλο της Space Hellas άνοιξε νέους δρόμους και δημιούργησε νέες ευκαιρίες. Το όραμά μας επεκτείνεται διαρκώς μέσα και από τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούμε προκειμένου να προσφέρουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες που καλύπτουν ολιστικά τις ανάγκες ενός οργανισμού.

Το κυριότερο όμως στην επιτυχία μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, οι άνθρωποί μας αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εταιρείας και είναι εκείνοι που με επιμονή και υπομονή, ως μία ομοιογενής ομάδα, καταφέρνουν κάθε μέρα και περισσότερα. Η Space Hellas διαθέτει ιδιαίτερα καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, είναι σαφώς μια ανθρωποκεντρική εταιρεία, με τις απαραίτητες δομές και εταιρική διακυβέρνηση που έχει θέσει υψηλούς στόχους. Στα περισσότερο από 35 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας αποτελούμε ένα σημαντικό σταθμό για πολλά στελέχη της αγοράς. Η Space Hellas είναι για όλους εμάς ένας χώρος δημιουργίας, όπου τα επαγγελματικά όνειρα του καθενός μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Εργαζόμαστε με πάθος, με απόλυτο σεβασμό προς τους πελάτες μας και δημιουργούμε τις συνθήκες για να εμπνέουμε το προσωπικό μας στο να γίνει καλύτερο και να συμβάλλει με τη δική του σφραγίδα στο εταιρικό αποτέλεσμα.

Θέτουμε πάντα συγκεκριμένους στόχους, χωρίς να παρασυρόμαστε από εφήμερες τάσεις, δεν αντιγράφουμε επιχειρηματικά μοντέλα και επιλέγουμε να σχεδιάζουμε προσεκτικά το δικό μας  ορίζοντα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι σήμερα στην κορύφωσή της. Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το μέλλον της;

Η πανδημία ήταν σημαντικός επιταχυντής στην ψηφιακή εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να επενδύσουν στην ψηφιακή τεχνολογία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, παράλληλα θα πρέπει να επενδύσουν και στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι εταιρείες πληροφορικής με τις κατάλληλες λύσεις, το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, την εμπειρία και την τεχνογνωσία, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ψηφιακής εξέλιξης. Οι προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών αυτών για τα επόμενα χρόνια είναι τεράστιες και ουσιαστικές. 

Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι,  οργανισμοί, εταιρείες, αλλά και στελέχη μπορούν να πρωτοστατήσουν στην ψηφιακή εξέλιξη, αν υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις και τρόπους λειτουργίας και αν επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βρισκόμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις.

Οι νέες τεχνολογικές τάσεις όπως 5G, cloud computing, cybersecurity, big data analytics,  Artificial Intelligence και πολλές άλλες, διαγράφουν ήδη ένα τεράστιο άλμα ψηφιακής εξέλιξης, για να το κατακτήσουμε χρειαζόμαστε ανθρώπινο δυναμικό με κατάλληλες δεξιότητες, ικανό να αξιοποιήσει όλες αυτές τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία προς όφελος του ανθρώπου, της κοινωνίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Το moto της Space Hellas είναι ‘Trust, Passion, Excellence”; Ακολουθείτε τις ίδιες ‘αρχές’ στη ζωή;

Οι τρεις αυτές αρχές πιστεύω ότι είναι αναγκαίες ως κατευθυντήριοι άξονες τόσο σε ατομικό όσο, και σε συλλογικό επίπεδο, είτε αφορούν τη ζωή ενός ανθρώπου, είτε αφορούν την πορεία μίας συλλογικής οντότητας. Ειδικά στο επιχειρείν πιστεύω ότι συνιστούν παράγοντες διαφοροποίησης μίας εταιρείας από τον ανταγωνισμό.

Η εμπιστοσύνη, δρα ως συνεκτικός ιστός μεταξύ των ανθρώπων και είναι το «μαγικό» υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι ομάδες και οι οργανισμοί που πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα. Είναι ένα αγαθό υπερευαίσθητο καθότι δύσκολα αποκτάται αλλά εύκολα χάνεται, αν δεν προσέξεις. Ο ίδιος, είχα την ευτυχία στη ζωή μου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, να με τιμήσουν και να με αγκαλιάσουν με την εμπιστοσύνη τους πάρα πολλοί άνθρωποι και εγώ με τη σειρά μου προσπαθώ να αποδεικνύω καθημερινά, με πράξεις, την δική μου εμπιστοσύνη προς αυτούς.

Το πάθος θεωρώ ότι είναι βασικό συστατικό για οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεσαι. Με συναρπάζουν οι παθιασμένοι άνθρωποι διότι αφιερώνουν ολοκληρωτικά το εαυτό τους σε ό,τι κάνουν, πολλές φορές είναι οραματιστές, βλέπουν ορμώμενοι από το πάθος τους αυτό που την παρούσα στιγμή δεν είναι ορατό σε όλους και πιέζουν συνέχεια τα όριά τους. Στη Space Hellas όταν προσλαμβάνουμε, η εμπειρία και οι γνώσεις αποτελούν σημαντικό προαπαιτούμενο, εκείνο το στοιχείο όμως που είναι καθοριστικό στην δική μας εταιρική κουλτούρα, είναι το attitude, (για να χρησιμοποιήσω μια αγγλική λέξη), το πάθος και η όρεξη από κάποιον ακόμα και τελείως άπειρο και ανειδίκευτο να εργασθεί, να μάθει, να πετύχει. Να μπορείς να γίνεις όσο το δυνατόν καλύτερος, το οποίο με οδηγεί στο πεδίο της αριστείας. Η τελευταία υπό την παραπάνω έννοια, είναι σημαντική ως διαρκής στόχος και ως ποιότητα και πρέπει όπου και σε όποιον/όποιαν την συναντάμε, ως άνθρωποι και ως κοινωνία, να την επιβραβεύουμε και να την αναδεικνύουμε.

Με ποιο τρόπο σας βοήθησε το σχολείο να επιτύχετε τους ακαδημαϊκούς και μετέπειτα επαγγελματικούς σας στόχους;

Το σχολείο μου με βοήθησε να αποκτήσω γερές ακαδημαϊκές βάσεις διότι, θυμάμαι, ότι υπήρχε καλή οργάνωση και πρόγραμμα αλλά και επειδή είχα την αγαθή τύχη να με διδάξουν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες δάσκαλοι και καθηγητές που αγαπούσαν τη δουλειά τους και ενδιαφέρονταν πραγματικά για αυτό που έκαναν. Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα υπήρξε για μένα το σχολείο, για να το πω πιο απλά, που μού έδωσε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να μάθω σωστά γράμματα. Παράλληλα με έθισε στο να εργάζομαι με προγραμματισμό, συνέπεια, στοχοπροσήλωση και αφοσίωση για να επιτύχω αυτό που ήθελα. Αυτό αποδείχθηκε πολύτιμο τόσο στις πανεπιστημιακές σπουδές μου, όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Πέραν των εγκύκλιων γνώσεων είχαμε ταυτόχρονα πρόσβαση σε ποικίλα άλλα ενδιαφέροντα και ερεθίσματα που χρειάζονται για να διαμορφώσεις τον εαυτό σου. Είχα την  ευκαιρία να ασχοληθώ με τον αθλητισμό (συμμετείχα στην παιδική και εφηβική ομάδα μπάσκετ ΑΣΕΔ), να ταξιδέψω σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για μαθήματα αγγλικών, να πρωταγωνιστήσω σε σχολική θεατρική παράσταση και να παρακολουθήσω μαθήματα δημοσιογραφίας, για να αναφέρω μερικά παραδείγματα.

Για όλα τα παραπάνω είμαι ευγνώμων.

Ποια είναι η πιο δυνατή σχολική σας ανάμνηση;

Μία δυνατή ανάμνησή μου προέρχεται από την βραδιά της αποφοίτησης. Θυμάμαι ότι ένας καθηγητής φυσικής του Λυκείου απεύθυνε την αποχαιρετιστήρια ομιλία προς τους αποφοίτους και ανέφερε την παρακάτω ρήση του (παντελώς άγνωστου σε μένα τότε) Ινδού νομπελίστα λογοτέχνη Rabindranath Tagore: «Κοιμήθηκα και ονειρεύτηκα πως η ζωή είναι χαρά. Ξύπνησα και είδα πως ζωή σημαίνει να υπηρετείς. Υπηρέτησα και είδα ότι να υπηρετείς είναι χαρά.»

Τα λόγια αυτά χαράκτηκαν στην μνήμη μου και έκτοτε με συνοδεύουν. Ανακάλυψα στην πορεία της ζωής μου πόσο αναγκαίο είναι να βρεις και να έχεις πάντα έναν σκοπό να υπηρετείς. Αυτόν τον σκοπό εγώ τον βρήκα στην Space Hellas.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν μαθητή που θέλει να διακριθεί στο τεχνολογικό πεδίο;

Ο τεχνολογικός κλάδος είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό πεδίο για να σπουδάσει, να εργασθεί και να διακριθεί ένας νέος άνθρωπος. Ζούμε ήδη την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μετασχηματίσουν άρδην τις επόμενες δεκαετίες τον χώρο της εργασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας και κάθε έκφανση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στον πλανήτη. Οπότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για όποιον αγαπάει την τεχνολογία να πάρει μέρος σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, ώστε να συνεισφέρει και εκείνος στην διαμόρφωση ενός σωστού και καλύτερου μέλλοντος για τον άνθρωπο, μέσω της τεχνολογίας. Αυτό φρονώ ότι είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας αλλά και των επόμενων γενεών. 

Σημαντικό πάντως είναι για έναν νέο τεχνολόγο, να επιδιώξει την εξειδίκευση σε αντικείμενα αιχμής όπως το cloud computing, το cybersecurity, το big data analytics και το Artificial Intelligence. H Space Hellas επιζητώντας τον τρόπο να δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους στο χώρο της τεχνολογίας θέσπισε πριν από λίγα χρόνια την τιμητική υποτροφία «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ» εις μνήμη του ιδρυτή της.  Μέσω των υποτροφιών αυτών βοηθάμε νέους ανθρώπους να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο και να εξειδικευθούν σε τεχνολογικά πεδία στα οποία η ζήτηση στην αγορά για νέους επαγγελματίες, την παρούσα στιγμή, είναι τεράστια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.