Skip to main content

Πρόσωπα: Ράνια Σβορώνου

Η Απόφοιτος του DoukasIB, Design Lead στην IBM στο Λονδίνο, ξετυλίγει το κουβάρι των σχολικών αναμνήσεων, μιλάει για την πρόσφατη διάκριση της από το περιοδικό FORBES και μεταφέρει ένα πολύ δυνατό και ηχηρό “γυναικείο” μήνυμα!

raniasvoronou

Πριν από 2 χρόνια εντάχθηκες στο δυναμικό της IBM ως Design Lead, και ειδικότερα στο νεοσύστατο Τμήμα ‘IBMix’, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως το μεγαλύτερο Δίκτυο Ψηφιακού Σχεδιασμού παγκοσμίως.

Μίλησε μας για την επαγγελματική σου πορεία. Τι άλλαξε μετά την Αποφοίτηση σου;

Η αλήθεια είναι πως δεν φανταζόμουν ποτέ πώς θα εξελισσόταν η επαγγελματική μου πορεία, ή ότι θα έμενα τόσα χρόνια στην Αγγλία. Σε ηλικία 17 ετών αποφοίτησα από το ‘Doukas IB’ και έφυγα απευθείας στην Αγγλία για τις σπουδές μου. Εκεί, σπούδασα Graphic Design (BA Hons) στο πανεπιστήμιο ’Newcastle upon Tyne’ και αποφάσισα να επιστρέψω στην Αθήνα αμέσως μετά το πτυχίο μου, ώστε  να συνεισφέρω στο χώρο του Design στην ίδια μου τη χώρα. Επί 3 χρόνια, εργάστηκα σε διάφορα design studios και σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, ώσπου αποφάσισα να φύγω ξανά για το Λονδίνο προκειμένου να συνεχίσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο ‘Interaction Design’ στο ‘University of the Arts London’ και να συνδέσω τις γνώσεις μου στο design με την τεχνολογία. Αφού αποφοίτησα (με διάκριση), με προσέλαβαν στα κεντρικά γραφεία της Unilever ως UI/ UX Designer και μόλις 6 μήνες μετά, εντάχθηκα στο δυναμικό της ΙΒΜ στο Λονδίνο, όπου πλέον εργάζομαι ως “Design Lead” ανήκοντας στην παγκόσμια ηγετική ομάδα της ΙΒΜ iX.

Σε βλέπουμε αρκετά «ενεργή» στα social media και συχνά, μάλιστα, αναφέρεσαι στην δύναμη των γυναικών με το hashtag #WomenPower. Πιστεύεις στην «δύναμη» των γυναικών; Ποια είναι τα πρότυπα σου;

Δεν ήμουν ποτέ fan των social media, αλλά στις μέρες μας ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσει κανείς ένα μήνυμα, είναι τα social media. Kυρίως, χρησιμοποιώ το Linkedin, το οποίο θεωρείται η Νο 1 πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης παγκοσμίως. Αναφορικά με τα social media, εκπροσωπώ μόνο αυτά τα οποία πιστεύω και πράττω πρώτα η ίδια. Η πορεία μου δεν ήταν καθόλου εύκολη, και για αυτό πάντα πρεσβεύω τα περί ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας, εξ’ ου και το #womenpower. Αν και είμαστε στο έτος 2018 αντιμετωπίζουμε, ακόμα, σοβαρά θέματα ‘diversity’ κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας και σε ηγετικές θέσεις. Το Νοέμβρη, συμμετείχα στο Web Summit της Λισαβόνας και το ‘diversity’ ήταν ένα από τα φλέγοντα θέματα. Το ακούω συνέχεια, το βλέπω παντού, και το ζω συχνά. Πιστεύω πως για να έχεις σωστή πορεία θα πρέπει να σε στηρίξουν τα κατάλληλα άτομα (είτε άντρες είτε γυναίκες), επειδή ακριβώς πιστεύουν σε σένα και στις δυνατότητες σου. Αισθάνομαι τυχερή γιατί έχω καθοδηγηθεί από πολύ ισχυρές και αξιοθαύμαστες γυναίκες – leaders, οι οποίες αποτελούν για μένα πρότυπα. Από τότε που ξεκίνησα ως Intern έως και σήμερα φροντίζω να καθοδηγούμαι από άτομα, τα οποία σέβομαι και θαυμάζω. Συγκεκριμένα, εδώ στο Λονδίνο έχω 3 βασικές γυναίκες μέντορες, τις οποίες συναντάμε σε ισχυρές, ηγητικές θέσεις. Η πρώτη από αυτές ανακηρύχθηκε πέρσι ‘Digital Leader of the Year UK’, και η δεύτερη εντάχθηκε στη λίστα της ‘ΒΙΜΑ Awards Top100’ ως ‘Creative Star’.

Ράνια, μέχρι στιγμής έχεις συμμετάσχει σε πληθώρα design events και hackathlons σε όλη την Ευρώπη, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο είχες και στα φετινά βραβεία ‘We Are The City’ Rising Star Awards της Μ. Βρετανίας.

Την ίδια στιγμή το περιοδικό Forbes σε επέλεξε προκειμένου να συμμετάσχεις ως guest – ‘Forbes Fellow’, στη Σύσκεψη Κορυφής “2018 Forbes Under 30 Summit” και η «Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση» σε συμπεριέλαβε στην “digital elite list” των διακεκριμένων ομιλητών του ‘Digitized’ Conference.

Διαπρέπουν τελικά περισσότερο οι Έλληνες του εξωτερικού; Ποια συμβουλή θα έδινες σε έναν μαθητή του IB, που «βλέπει» το επαγγελματικό του μέλλον στο εξωτερικό;

Υπάρχει ένα ρητό το οποίο λέει ότι “Οι άνθρωποι βραβεύονται δημόσια για αυτό που δημιουργούν εδώ και χρόνια στον ιδιωτικό τους χώρο και χρόνο”. Αυτό θεωρώ πως ισχύει για οποιαδήποτε δημόσια διάκριση λαμβάνει κανείς.

Ο λόγος που οι Έλληνες, όντως, διαπρέπουν περισσότερο στο εξωτερικό είναι διότι υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία και για να πετύχεις θα πρέπει να είσαι πραγματικά αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις, καθώς ο ανταγωνισμός είναι συχνά μεγάλος και απαιτητικός, ειδικά σε πολυπολιτισμικές πόλεις όπως είναι το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας είναι αδίστακτος και σίγουρα δεν χαρίζει. Σε μια μητρόπολη, όμως, όπως είναι το Λονδίνο υπάρχουν πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες και ο καλός δεν χάνεται. Αυτό που θα συμβούλευα για όποιον/α ενδιαφέρεται να έχει ένα επαγγελματικό μέλλον στο εξωτερικό είναι να ξέρει πολύ καλά τον λόγο που το επιλέγει, διότι οι σπουδές, η εργασία και η καριέρα συνιστούν τρία διαφορετικά πράγματα. Επίσης, η κάθε πόλη και η κάθε χώρα είναι διαφορετική και συναντά κανείς διαφορετικές δυσκολίες. Συνηθίζουμε να επιλέγουμε την Αγγλία εξαιτίας της γλώσσας, ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές. Το εξωτερικό είναι ένας αρκετά μοναχικός και επίπονος δρόμος αλλά συνάμα πολύ συναρπαστικός.

Μίλησε μας για την εμπειρία σου στο DoukasIB. Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι συνέβαλαν οι καθηγητές σου στο να κάνεις τη σωστή επιλογή στο πρόγραμμα σπουδών σου; Ποια είναι η πιο δυνατή σου ανάμνηση από το Σχολείο και τους συμμαθητές σου;

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή να ακολουθήσω το ‘Doukas IB’, ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα μαζί με τους γονείς μου, γιατί η επαγγελματική μου πορεία στο εξωτερικό είχε ουσιαστικά καθοριστεί ήδη από τα 15 μου. Επίσης, από τη στιγμή που είχα αποφασίσει να ασχοληθώ με το χώρο του design και είχα την δυνατότητα, μπορούσα να εισαχθώ σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Στην Ελλάδα ως designer έχεις πολύ περιορισμένες επιλογές και μάλιστα 15 χρόνια πριν η τέχνη και το design δεν ανήκαν στα πολύ δημοφιλή επαγγέλματα για να κάνεις καριέρα.

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, που σου παρέχει εξαιρετική εκπαίδευση, άλλα ως έφηβος/η ίσως, να μην το αντιλαμβάνεσαι. Και στην δική μου περίπτωση πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να αντιληφθώ πραγματικά την αξία του.

Είμαι αυτό που λένε γέννημα-θρέμμα «Δουκάκι» και έχω ακόμα κρατήσει πολύ δυνατές φιλίες από το Σχολείο, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Η αλήθεια είναι πως στο σχολείο υπήρξα καλή μαθήτρια, ήσυχη, γενικά, και το κορίτσι που ασχολούνταν με τα ΄καλλιτεχνικά’ και ήθελε απλά να ζωγραφίζει.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω πως είμαι αρκετά ευαισθητοποιημένη με το θέμα του ‘bullying’, καθώς ένας από τους στόχους του είθισται να είναι και τα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με πιο δημιουργικά επαγγέλματα. Είχα εξαιρετικούς καθηγητές και στο ενιαίο λύκειο και στο ΙΒ και ο ‘Δούκας’ πάντα θα είναι η αφετηρία μου, και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, καθώς εκεί μεγάλωσα και έμαθα να αγαπώ την τέχνη.

Η Ράνια Σβορώνου είναι η μοναδική Ελληνίδα ανάμεσα στις 200 φιναλίστ για τα We are Tech Women Awards UK, όπου κάθε χρόνο αναδεικνύονται οι 100 άνθρωποι – πρότυπα στον κόσμο της τεχνολογίας στην Μ. Βρετανία. Το 2018 έλαβε 8 Βραβεία, νίκησε σε 7 Διαγωνισμούς και υπήρξε 8 φορές Υποψήφια για κάποια βράβευση.