
Πρόσωπα: Φώτης Φωτιάδης
Ο Φώτης Φωτιάδης, είναι ο #DoukasAlumnus, που ίδρυσε το 2015 μαζί με ομάδα συμφοιτητών του Cambridge University, την Entomics Biosystems, την start- up, που κατάφερε να λύσει την δύσκολη εξίσωση: απόβλητα τροφίμων vs παραγωγή ζωοτροφής υψηλής ποιότητας και αξίας, κερδίζοντας παράλληλα το αστρονομικό ποσό των 2,2 εκ. λιρών…
Δεν έχεις καν συμπληρώσει τα 30 σου χρόνια και ήδη συγκαταλέγεσαι στους start – uppers, που όχι μόνο πέτυχαν να κάνουν στην πράξη ένα τρομακτικό scale up, «τζιράροντας», αρχικά, 2,2 εκ. λίρες, αλλά κατόρθωσαν, επίσης, να στρέψουν τα βλέμματα ολόκληρης της Doukas start –up κοινότητας πάνω τους, εξαιτίας της πολύ ευφάνταστης ιδέας που τελικά έγινε πράξη!
Πώς προέκυψε η ιδέα της μετατροπής της βιομάζας εντόμων σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφή; Είναι τελικά μια παγκόσμια αναδυόμενη πρακτική;
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια… Δεν θα έλεγα ακόμη οτι πετύχαμε αλλά θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτή είναι μόνο η αρχή, υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος για να διανύσουμε …
Η ιδέα προήλθε από ένα διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ το 2015 και συμμετείχαμε ως φοιτητές. Το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η επίλυση συγκεκριμένων υπαρκτών προβλημάτων που απασχολούσαν την επιστημονική κοινότητα. Στη δικιά μας ομάδα είχε ανατεθεί η διερεύνηση του παγκόσμιου θέματος της διαχείρησης οργανικών απορριμμάτων που προέρχονται από τρόφιμα. Μετά από μερικές εβδομάδες έρευνας, συζήτησης μεταξύ μας σε βάθος (brainstorming) και επεξεργασίας διαφόρων λύσεων που πιστεύαμε οτι ήταν αντισυμβατικές (outside the box) και πρωτοποριακές, καταλήξαμε σε μια πρόταση που θεωρούσαμε μοναδική και ταυτόχρονα κομψή και εφαρμόσιμη χωρίς μεγάλο κόστος. Η κεντρική ιδέα της πρότασής μας ήταν η χρήση εντόμων ως μηχανές βιομετατροπής οργανικών απορριμμάτων σε ζωοτροφές υψηλής αξίας.
Η βιομηχανία αυτή έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική τον τελευταίο χρόνο και μόνο στην Ευρώπη έχουν επενδυθεί 350 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες που ασχολούνται με εφαρμογές σχετικές με έντομα. Ειναι βέβαιο οτι οι εφαρμοσμένες τεχνολογίες βιομετατροπών προσφέρουν πολλές δυνατότητες παραγωγής ζωοτροφών υψηλής ποιότητας και αξίας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Entomics, πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν θέλουμε να κατανοήσουμε το παραπάνω μέγεθος μιλάμε για 9 φορές τη χωρητικότητα του Wembley, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και αέρια θερμοκηπίων, που ισοδυναμούν με 3,3 γιγατόνους!
Πώς μια τέτοια ποσότητα αποβλήτων είναι διαχειρίσιμη από μια μικρού μεγέθους start – up; Συνεργάζεστε με κάποια εργοστασιακή μονάδα;
Τα στοιχεία που αναφέρετε είναι πραγματικά και όσο και αν ακούγονται μη ρεαλιστικά υποδηλώνουν την διάσταση ενός κολοσσιαίου προβλήματος. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο οτι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων. Μια μόνο εταιρεία, πόσο μάλλον μια νεοπαγής εταιρεία (startup), δεν θα μπορούσε ποτέ να επιλύσει το πρόβλημα από μόνη της. Απαιτείται συλλογική δράση με τη σύμπραξη ιδιωτικών και δημοσίων φορέων και βεβαίως των πολιτών. Χρειαζόμαστε συνειδητοποιημένους και ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Η εταιρεία μας συνεγάζεται κυρίως με μεγάλους αγρότες–παραγωγούς και εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων.
Ποιά είναι σήμερα τα σχέδια σου; Ποιό ρόλο έπαιξε το Σχολείο σου στο να κυνηγήσεις τα όνειρα σου;
‘Οπως συμβαίνει με όλα τα παιδιά, το σχολικό περιβάλλον έπαιξε καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και συντέλεσε στη μορφοποίηση των φιλοδοξιών μου και στην ανάπτυξη του δικού μου τρόπου σκέψης. Έτσι, λοιπόν, το να ανήκω σε ένα Σχολείο με ισχυρό ακαδημαϊκό και πολύπλευρο πολιτισμικό υπόβαθρο, υπήρξε καθοριστικό στις μετέπειτα αποφάσεις, που έπρεπε να λάβω στη ζωή μου.
Προς το παρόν είμαι 100% αφοσιωμένος στην ανάπτυξη της Entomics, όπως την έχουμε φανταστεί. Ήδη εργαζόμαστε για την κατασκευή του πρώτου αυτόνομου πιλοτικού εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφής από οργανικά απορρίμματα με τη χρήση εντόμων-βιομετατροπέων.
Στο μέλλον θα ήθελα να μεταφέρω όλη η μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα αφενός μεν γιατί από πλευράς διακίνησης (logistics) του τελικού προϊόντος η χώρα μας κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση, αφετέρου δε γιατί θα ήθελα να συνεισφέρω και εγώ στην αναπτυξιακή και παραγωγική εξέλιξη της πατρίδας μας.
Ποια συμβουλή θα έδινες σε έναν ΣυνΑπόφοιτο σου – start – upper, δεδομένου ότι πολύ λίγες start – up εταιρείες επιβιώνουν; Έχει να κάνει με το κεφάλαιο εκκίνησης ή με το εάν τελικά χρειάζεται το project η αγορά;
Η αρχική χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά σημαντική και η εξεύρεσή της χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες! Ακόμη σημαντικότερη όμως είναι η αναγνώριση της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία μπορεί να είναι μικρή και εξειδικευμένη (niche market), και θα πρέπει να αναγνωρίσεις εάν χρειάζεται το προϊόν ή τις υπηρεσίες σου. Αν όμως έπρεπε να δώσω μία και μοναδική συμβουλή, αυτή θα ήταν να πιστεύεις στον εαυτό σου και να είσαι προσηλωμένος σε ό,τι θέλεις να πετύχεις. Οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις στην πορεία είναι πολλές γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή και στοχοπροσήλωση.
Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν… με μια δόση τύχης πάντα…
Find out more about Entomics @ http://www.entomics.com