Ιστορία του συλλόγου

Η ίδρυση  και η δημιουργία του Σ.Α.Ε.Δ, οφείλεται  σε μια ομάδα αποφοίτων, οι οποίοι παρακινούμενοι  από νοσταλγία  και αγάπη για το Σχολείο  που έζησαν 14 ολόκληρα χρόνια,  θέλησαν να δημιουργήσουν ένα  «σημείο αναφοράς»  στο  οποίο να  ανήκουν  όλοι οι απόφοιτοι.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Εκπαιδευτηρίων Δούκα (Σ.Α.Ε.Δ),  έλαβε νομική υπόσταση στις 19 Μαϊου 1991 με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο και πραγματοποίησε την πρώτη μεγαλειώδη συγκέντρωση 5 μήνες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου 1991, στον κήπο του Νηπιαγωγείου.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ( Σ Α Ε Δ ), από την ίδρυσή του έως σήμερα, λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές που έχουν χαράξει εδώ και 95 χρόνια τα Εκπ. Δούκα, γι’ αυτό και οι ποικίλες δραστηριότητές του χαρακτηρίζονται πάντα από  ποιότητα και ευπρέπεια, πραγματοποιούνται δε, με απόλυτο σεβασμό απέναντι στην παράδοση του Σχολείου μας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Ο ΣΑΕΔ, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Σχολείου και Κοινωνίας, όπου τα μέλη του έχουν κοινή βάση και προέλευση. Η ύπαρξη και η διατήρησή του, πηγάζουν και στηρίζονται στην αγάπη και τους συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ μαθητών και Σχολείου, καθώς και στη νοσταλγία για τα όμορφα μαθητικά  χρόνια.

 ΣΤΟΧΟΙ – ΠΟΡΕΙΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα και τους στόχους που έθεσε ο Σ Α Ε Δ  από την ίδρυσή του ως σήμερα, έχει δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε αρκετούς τομείς, πραγματοποιώντας ποικίλες εκδηλώσεις (επιμορφωτικές – πολιτιστικές – κοινωνικές –  ψυχαγωγικές – εκδρομές – κλπ). Επίσης έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο (εθελοντική αιμοδοσία, οικονομική βοήθεια σε Ιδρύματα, κλπ)

Υποτροφίες: Η οικονομική ενίσχυση υπό μορφήν υποτροφιών σε αποφοίτους που αριστεύουν, είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε και μπήκε σε λειτουργία για πρώτη φορά κατά τη σχολική περίοδο 2005-2006, προσφέροντας σε 3 συναποφοίτους μας που αρίστευσαν, τις πρώτες υποτροφίες από το Ταμείο Υποτροφιών του Συλλόγου μας.

Περιοδικό: Ένα από τα οχήματα για την ενίσχυση του προγράμματος των Υποτροφιών  αλλά και για την γενικότερη προσέγγιση όλων των αποφοίτων, αποτελεί η έκδοση του δικού μας περιοδικού.

Το  “My Dear School” , κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2008. Από το 2013 έχει αλλάξει μορφή και διανέμεται ηλεκτρονικά (newsletter) μέσα από το site του συλλόγου.

Το Ταμείο  του Συλλόγου μας  ενισχύεται επίσης με τα έσοδα από τις συνδρομές,  τόσο για το πρόγραμμα των ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ όσο και για τις  ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ  δραστηριότητες που πραγματοποιεί.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Ο Σύλλογός μας δημιουργεί ένα χώρο αμοιβαίας επικοινωνίας  και συνεργασίας των αποφοίτων – μελών του, μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις, όπως είναι οι ομιλίες, τα σεμινάρια, οι ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις καθώς και οι πολιτιστικές και  κοινωνικές παρεμβάσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ολα αυτά τα χρόνια, ο ΣΑΕΔ έχει αναπτύξει αρκετά μεγάλη Κοινωνική Δράση, δίνοντας πάντα προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ  ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΔΟΥΚΑ,  υποστηρίζοντας την οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος, με άλλα λόγια υιοθετώντας την φιλοσοφία της έννοιας του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, έχει συμβάλλει  σημαντικά στην κοινωνία, προσφέροντας την αμέριστη βοήθειά του προς τον συνάνθρωπο. Μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες του ΣΑΕΔ κοινής ωφέλειας, είναι η ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο του Σχολείου μας. Από την προσπάθεια αυτή έχουν βοηθηθεί δεκάδες συνάνθρωποι εντός και εκτός του περιβάλλοντος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Ειδική εκδήλωση έχει γίνει για την υποστήριξη των γυναικών που πάσχουν από Καρκίνο του μαστού σε συνεργασία με την Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους» (Fashion Targets Breast Cancer)

Τα έσοδα από την εκδήλωση , προσεφέρθηκαν για την ενίσχυση  των ερευνητικών κέντρων, σε νοσοκομεία μαστού και σε δράσεις και προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού.

Μέσα από το ετήσιο πρόγραμμά του ο Σ.Α.Ε.Δ  προσφέρει οικονομική ενίσχυση σε διάφορα ιδρύματα (Λύρειο, Χαμόμελο του Παιδιού, ΄Ενωση Πολυτέκνων, Γιατροί χωρίς σύνορα, κλπ

Τον Νοέμβριο του 2007, βρεθήκαμε κοντά στους πυροπαθείς του Νομού Ηλείας, του Δήμου Ωλένης και συγκεκριμένα του δημοτικού διαμερίσματος Καράτουλα, με σκοπό την υλική και ηθική ενίσχυση των μαθητών της περιοχής. Προσφέραμε υλικό οπτικοακουστικών μέσων για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, γραφική ύλη, ενδύματα και υποδήματα

Σε συνεργασία με το Σύλλογο «ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ» στην Αρχαία Ολυμπία, σε συνεννόηση με την γνωστή ηθοποιό κα. Τζοβάννα Φραγκούλη (μέλους του ΔΣ του εν λόγω Συλλόγου), αποστείλαμε είδη  πρώτης ανάγκης, είδη ρουχισμού, τρόφιμα και παιχνίδια.

Συχνά, επισκεπτόμαστε την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ (Ακαδημίας 78 – Αθήνα) όπου προσφέρουμε είδη ρουχισμού, τρόφιμα, παιχνίδια, είδη οικιακής χρήσεως και μικροέπιπλα.

Στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (Ηπείρου 28- Αθήνα), έχουμε προσφέρει  είδη ρουχισμού, είδη βρεφοανάπτυξης, είδη τροφίφων (γάλατα, παιδικές τροφές κ.ά)

Επίσης έχουμε αποστείλει οικονομική βοήθεια στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, στο Παιδικό χωριό  SOS,  και στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ  ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Ο ΣΑΕΔ, έχει λάβει μέρος σε δενδροφυτεύσεις στην περιοχή της Πεντέλης, συμμετέχοντας στην προσπάθεια αναπλήρωσης του πράσινου, ιδιαίτερα μετά από καταστροφικές πυρκαγιές.

Μια επίσης πολύ σημαντική προσπάθεια του Συλλόγου Αποφοίτων Εκπαιδευτηρίων Δούκα, ήταν το  CONVOY  που διοργάνωσε με συνθήματα κατά του ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ  ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ

Ο ΣΑΕΔ, πραγματοποιεί ποικίλες εκδηλώσεις,  πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Τα Reunion Parties για κάθε χρονιά αποφοίτων χωριστά, αλλά και Parties “Back to School”για όλους τους απόφοιτους, υποστηρίζονται και διοργανώνονται από τον  ΣΑΕΔ, στο χώρο του Σχολείου μας, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ειδικές βραδιές  για τους νέους απόφοιτους κάθε χρονιάς, ως καλωσόρισμα στην οικογένεια των Αποφοίτων του Σχολείου μας.

Πολλές επίσης εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται και εκτός Σχολείου, σε επιλεγμένους χώρους.

Οι εκδρομές του Συλλόγου μας στα ωραιότερα μέρη της πατρίδας μας που γίνονται σε ετήσια βάση, είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία, για όσους συμμετέχουν.

Στα πλαίσια της πολιτιστικής,  ψυχαγωγικής και εκπαιδευτικής δράσης του Συλλόγου, ανήκουν οι θεατρικές βραδιές  που έχουν διοργανωθεί στο χώρο του Σχολείου μας,

Βραδιές  «Mουσικής δωματίου» με συμμετοχή καλλιτεχνών του κλασσικού ρεπερτορίου, με κορυφαία την εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Μουσείου Γουλανδρή στην Πλάκα

Σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας και ποικίλου ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και αθλητικές αναμετρήσεις μεταξύ των αποφοίτων-μελών μας.

Ο Σ.Α.Ε.Δ επίσης συμμετέχει σε ενημερωτικά και συμβουλευτικά μαθήματα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, όπου οι Απόφοιτοί μας,  αναλαμβάνουν να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν μέσα από το δικό του πρίσμα και την επαγγελματική εμπειρία τους, τους νέους υποψήφιους απόφοιτους.

Μαίρη Σηφάκη – Παρθενίου

Νοέμβριος 2012