Skip to main content

Από το fast fashion στο sustainable fashion, με την Κατερίνα Σταματελάτου ’04, Founder & Creative Director of KEY@key.thebrand

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο συχνά ο όρος βιώσιμη μόδα και μαζί με αυτό τον όρο μας γεννήθηκε η απορία για το τι είναι, τι σημαίνει βιωσιμότητα και πώς προέκυψε η ανάγκη της βιώσιμης μόδας.

Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος όρος ανοίγει ένα ευρύ θέμα που για να το αναλύσουμε χρειάζεται μεγάλη ερεύνα και πολλές σελίδες. Πάλι όμως, όσο νομίζουμε ότι το εξαντλούμε τόσο συναντάμε και άλλους, ακόμα περισσότερούς λόγους για τους οποίους έχει γίνει πλέον πολύ σημαντική η βιωσιμότητα για τη βιομηχανία της μόδας.

Η βιωσιμότητα για τους περισσότερους κλάδους, ειδικά για όσους αφήνουν μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη, είναι πλέον προτεραιότητα. Βιώσιμη μόδα είναι ο όρος που περικλείει τους τρόπους με τους οποίους όλοι και με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι, εταιρείες και καταναλωτές, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό του οικολογικού αποτυπώματος που αφήνει η βιομηχανία της μόδας. Για να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό, αρκεί να αναλογιστούμε ότι περίπου το 10% από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και 20% των λυμάτων και των υγρών αστικών αποβλήτων παγκοσμίως, προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο.

Η χρήση μη φιλικών προς το περιβάλλον υλικών για τη δημιουργία υφασμάτων και πρώτων υλών με χαμηλότερο κόστος, η μεγαλύτερη παραγωγή σε λιγότερο χρόνο, η μεγαλύτερη παραγωγή για την επίτευξη χαμηλότερου κόστους με αποτέλεσμα να μένουν πολλά προϊόντα απούλητα, η λάθος χρήση φυσικών πόρων, η υπερκατανάλωση των αγοραστών, η άγνοια για το που και υπό ποιες συνθήκες κατασκευάζονται τα ρούχα μας, η δημιουργία τόνων απορριμμάτων από παλιά ή δυστυχώς και καινούργια ρούχα, οι πρόσκαιρες τάσεις της μόδας και συχνά δυστυχώς η άγνοια των δημιουργών για τον τόπο προέλευσης και τον τρόπο παραγωγής των υφασμάτων που χρησιμοποιούμε στις συλλογές μας, είναι μόνο λίγα παραδείγματα από τους λόγους που κατέστησαν τη βιομηχανία της μόδας μη βιώσιμη. Αρκεί να σκεφτούμε πως οτιδήποτε κατασκευάζεται, πωλείται, καθαρίζεται, αποστέλλεται και τελικά καταλήγει στα απορρίμματα, επιβαρύνει περιβάλλον.

Για να καταλάβουμε το πόσο βλαβερή μπορεί να γίνει η λάθος επεξεργασία ακόμα και κάποιον φυσικών πρώτων υλών προς το οικοσύστημα μας, θα σας φέρω ως παράδειγμα το βαμβάκι το οποίο σε σύγκριση με τα συνθετικά υφάσματα έχει το προνόμιο να είναι βιοδιασπώμενο αλλά πόσο φιλική είναι τελικά η καλλιέργεια και η επεξεργασία του προς το περιβάλλον και τους εργάτες που απασχολούνται με αυτή την πρώτη ύλη από τη στιγμή χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων και πολύ μεγάλη κατανάλωση νερού για να μεγαλώσει;

Εδώ όμως έρχεται το οργανικό βαμβάκι και γενικά οι πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας να μας δώσουν λύση. Έτσι λοιπόν, για να μπορέσουμε ίσως να προσεγγίσουμε λίγο περισσότερο στην κατανόηση του τι είναι βιώσιμη μόδα, θα πρέπει να δώσουμε κάποια παραδείγματα με μικρές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα αυτής της βιομηχανίας στον πλανήτη.

H δωρεά όσων ρούχων δεν χρειαζόμαστε πια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, η αγορά πιο διαχρονικών ρούχων, η αγορά ρούχων που αντιπροσωπεύουν το δικό μας στυλ και όχι την οποιαδήποτε ‘φετινή τάση’ της οποιασδήποτε μόδας, το να μαθαίνουμε για το που και από τι υλικά κατασκευάζονται όσα αποφασίζουμε να βάλουμε στη ντουλάπα μας και το να μη ξοδεύουμε τα χρήματα μας σε πράγματα που απλά είναι οικονομικά είναι κάποιες δράσεις που μπορούν να προκαλέσουν μικρότερη και πιο προσεκτική ζήτηση άρα και για τις εταιρείες μικρότερη και πιο προσεκτική παραγωγή.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η βιωσιμότητα στην μόδα και πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει ο συγκεκριμένος χώρος στην κλιματική αλλαγή που βιώνουμε όλο και πιο έντονα κάθε χρόνο αν οι μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες του κλάδου γίνουν πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και αν συμβάλουμε όλοι μαζί στην μείωση των περίπου 92 εκατομμύρια τόνων υφασμάτων, υλικών και ρούχων που καταλήγουν στις χωματερές παγκοσμίως κάθε χρόνο, ιδικά από τη στιγμή που μόνο το 15% αυτών των απορριμμάτων ανακυκλώνετε και το υπόλοιπο 85% θάβεται ή καίγεται, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.