Skip to main content

Επαγγελματικές ευκαιρίες μέσα στην πανδημία, από τον Γιώργο Βενιέρη, CEO Green Cola Hellas

Έχοντας ξεπεράσει τον ένα χρόνο από το ξεκίνημα της πανδημίας, η επιστροφή σε μια περισσότερο ομαλή περίοδο τόσο για την κοινωνία όσο και για την αγορά είναι πλέον ορατή.

Η αβεβαιότητα και η αστάθεια δίνουν τη θέση τους σε αυτό που ονομάζεται μια ‘νέα κανονικότητα’, περιγράφοντας τα νέα δεδομένα που έχουν ενσωματώσει τις πληγές αλλά και τα διδάγματα από την προηγούμενη, πρωτοφανή, ειδικά για τις νεότερες γενιές, περίοδο.

Σε μια συνολικά δυσμενή συγκυρία, εν μέσω μιας γενικευμένης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης τόσο στην αγορά εν γένει, όσο και στην αγορά εργασίας συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν σημαντικές ευκαιρίες, οι οποίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον άγραφο κανόνα που επιβάλει την κάθε κρίση να γεννά ταυτόχρονα και ευκαιρίες.

Δύο έννοιες που συνδέθηκαν με την ανάπτυξη ευκαιριών, μέσα στην υγειονομική κρίση, είναι αυτές της ευελιξίας και της προσαρμογής. Ευελιξία, στο επίπεδο της γρήγορης λήψης αποφάσεων και μετάβασης σε μια νέα πραγματικότητα και συνεχούς προσαρμογής σε νέα δεδομένα, που μεταλλάσσονταν μέσα στο έτος.

Είναι γεγονός ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, στην αρχή κι’όλας της κρίσης έπρεπε να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Να προβλέψουν όλα τα πιθανά σενάρια, σε πραγματικά αχαρτογράφητα νερά και να επιλέξουν ένα πλάνο άμυνας, διατήρησης δηλαδή των κεκτημένων ή επίθεσης, αξιοποίησης των κενών δηλαδή που θα μπορούσαν δυνητικά να παρουσιαστούν για ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η μετάβαση των εμπορικών επιχειρήσεων στα ηλεκτρονικά καταστήματα καθώς και οι διανομές καταναλωτικών προϊόντων. Και στις δύο περιπτώσεις είδαμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Προσεγγίσεις αξιοποίησης ευκαιριών που οδήγησαν στην ανάπτυξη και προσεγγίσεις διατήρησης των κεκτημένων που οδήγησαν, στις περισσότερες περιπτώσεις σε σχετική κάμψη της δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν επιχειρήσεις που μετέφεραν γρήγορα το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητάς τους στο digital περιβάλλον, διατηρώντας σημαντικό μέρος της πελατείας τους και κερδίζοντας και νέα μερίδια, αξιοποιώντας τη συνολική (υποχρεωτική) στροφή των καταναλωτών στις online αγορές. Κέρδισαν πολλαπλά, βλέποντας μια σημαντική ευκαιρία, που ακόμη και σήμερα, στο τελείωμα της κρίσης, τους διατηρεί σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό επίπεδο. Αντίστοιχα στις διανομές, καταγράφηκαν επιχειρήσεις που

διέβλεψαν την τάση για μεταφορά της αγοράς στο διαδίκτυο και οργάνωσαν από την πρώτη στιγμή τα logistics και τις τελικές διανομές των προϊόντων τους. Λίγους μήνες αργότερα, οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται να καταγράφουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και παρουσιάζονται με ένα σίγουρα περισσότερο ισχυρό brand, το οποίο θα συνεχίσουν να κεφαλαιοποιούν τους επόμενους μήνες, αν όχι χρόνια.

Κοινός παρονομαστής στις επιχειρήσεις που εκ του αποτελέσματος πέτυχαν, ήταν η αντιμετώπιση των νέων δεδομένων με έναν διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που είχαν μάθει να λειτουργούν, ενδεχομένως, επί σειρά ετών. Δεν αναρωτήθηκαν ‘πως μπορώ να συνεχίσω να κάνω την ίδια δουλειά, με τον ίδιο τρόπο’ αλλά σκέφτηκαν ‘ποια είναι η σημερινή ανάγκη και τι χρειάζεται να αλλάξω για να καταφέρω να την καλύψω’.

Η πανδημία μας έδωσε αρκετά διδάγματα. Μας έμαθε ότι πρέπει να δημιουργούμε περισσότερα εναλλακτικά πλάνα, από το καλύτερο και το χειρότερο. Μας έδειξε ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την επιχείρησή μας ως κάτι δυναμικό και σε καμία περίπτωση ως κάτι στατικό. Μας απέδειξε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη λειτουργία της επιχείρησής μας ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Σίγουρα, οι πληγές που άφησε όλη αυτή η περίοδος, θα συνεχίσουν να φαίνονται για πολλά χρόνια ακόμη. Στον αντίποδα όμως, είδαμε ότι πράγματι η κρίση γεννά ευκαιρίες, αρκεί να μπορούμε πρώτα να τις αντιληφθούμε και στη συνέχεια να τις αξιοποιήσουμε μη διστάζοντας να αλλάξουμε.