Skip to main content

Τί πραγματικά σημαίνει η κατάρρευση της Credit Suisse, από τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο ’93, Athens Branch Director Hellas Fin

To αλφαβητάρι της τραπεζικής κρίσης  

Η είδηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι μια τράπεζα κατέρρευσε ξύπνησε τις χειρότερες μνήμες του 2008 όταν ο κολοσσός της Lehman Βrothers κατέρρευσε….

Οι γρήγορες κινήσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδίας έδωσαν ανάσα αλλά λίγο πριν τα πράγματα αρχίζουν να καταλαγιάζουν η είδηση ότι η Credit Suisse αντιμετωπίζει πρόβλημα έφερε τον εφιάλτη στην επιφάνεια της πραγματικότητας.

Τι οδήγησε όμως σε αυτή τη κρίση; Σίγουρα οι περιπτώσεις έχουν κοινές συνισταμένες. 

Η περίπτωση της Silicon Valley Bank 

H Silicon Valley bank ήταν μια τράπεζα με ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας.

Χρηματοδοτούσε και «μάζευε» καταθέσεις από νεοφυείς και start -ups επιχειρήσεις.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια την περίοδο του κορονοϊού ήταν η «χρυσή περίοδος» για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά καθιέρωσε και τις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν σε gadget και ψηφιακές υπηρεσίες. 

Ήταν όμως και η χρυσή εποχή για την SVB καθώς πολλές εταιρείες τεχνολογίας στράφηκαν στην SVB για να καταθέσουν τα μετρητά τους. 

Η τράπεζα δάνειζε επίσης τις επιχειρήσεις αυτές με  αλλά το άνοιγμα της τράπεζας ήταν πολύ μικρό. 

Η τράπεζα επένδυσε μεγάλο μέρος των καταθέσεων, κυρίως σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Όμως, όταν ξεκίνησε η συσταλτική νομισματική πολιτική από την FED η αξία των επενδύσεων της SVB άρχισε να απομειώνεται καθώς υπάρχει αντίστροφη σχέση των τιμών των ομολόγων με τα επιτόκια  

Θεωρητικά εάν η SVB μπορούσε να κρατήσει αυτά τα ομόλογα για αρκετά χρόνια, μέχρι να λήξουν, τότε θα λάμβανε πίσω το κεφάλαιό της.

Ωστόσο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με τις εταιρείες τεχνολογίας να επηρεάζονται ιδιαίτερα, πολλοί από τους πελάτες της τράπεζας άρχισαν να αντλούν από τις καταθέσεις τους.

Η SVB δεν είχε αρκετά μετρητά και έτσι άρχισε να πουλά ορισμένα από τα ομόλογά της με μεγάλες απώλειες, τρομάζοντας επενδυτές και πελάτες.

Πρόκειται ουσιαστικά και ένα από τα θύματα του τέλους του φθηνού χρήματος.

Παρόλα αυτά υπάρχει και το εξής ερώτημα η διοίκηση της τράπεζας δεν θα έπρεπε να εκτιμήσει το κίνδυνο που θα αναδυόταν για το χαρτοφυλάκιο της με τις επερχόμενες αυξήσεις της κεντρικής τράπεζας;

Μήπως ήταν μια περίπτωση που βρέθηκε και ο λάθος ή οι λάθος άνθρωποι της λάθος στιγμή; 

Η Credit Suisse 

H Credit Suisse έχει ένα διαφορετικό προφίλ από τηv Silicon Valley Bank.

H Credit Suisse τα τελευταία δύο χρόνια ταλαιπωρoύνταν από σκάνδαλα που είχαν κλονίσει της εμπιστοσύνη των πελατών της αλλά και των αγορών.

Το ήδη αναστατωμένο παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό λόγω των τραπεζών στην Αμερική αλλά και η λάθος δήλωση την λάθος στιγμή από το μεγαλύτερο μέτοχο, ότι δεν σκοπεύει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα κλείνοντας έτσι το παράθυρο ρευστότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε μια περίοδο  όπου τα επιτόκια καλπάζουν και οι επισφάλειες αυξάνονται. Ένα τρελό sell off της Credit ακολούθησε.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας κατέρρευσε, όπως ήταν αναμενόμενο, φτάνοντας κάποια στιγμή και στο -31%, πριν ανασταλούν οι συναλλαγές της. Και σε αυτή τη περίπτωση η εποχή του τέλους  φθηνού χρήματος ήταν ο καταλύτης αλλά επαναδιατυπώνεται το ερώτημα μήπως και εδώ  ήταν ο λάθος άνθρωπος την λάθος στιγμή; 

Το σίγουρο είναι πως στο ρευστό αυτό περιβάλλον οι αγορές και οι κερδοσκόποι ψάχνουν να βρουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Το είδαμε να συμβαίνει και στη περίπτωση της Deutsche Bank η οποία μάλιστα είχε χειρότερους κεφαλαιακούς δείκτες από την Credit Suisse οπότε ήταν  λογικό ότι οι αγορές στράφηκαν προς αυτή για να την «κατασπαράξουν».

Παρόλα αυτά τα μαθήματα που πάρθηκαν από το 2008 ήταν τόσο ισχυρά  αφού σε όλες τις περιπτώσεις οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν τάχιστα  για την εξεύρεση λύσης.

Επιπλέον, το σημαντικό στοιχείο σε αυτή την κρίση είναι πως το ρυθμιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο των τραπεζών είναι τόσο σφιχτό όλα αυτά τα χρόνια μετά το 2008 οπότε οι πιθανότητες να υπάρχουν πολλοί «σκελετοί» τραπεζών είναι πολύ μικρές.