Skip to main content

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η ίδρυση και η δημιουργία του Σ.Α.Ε.Δ, οφείλεται σε μια ομάδα αποφοίτων, οι οποίοι παρακινούμενοι από τη νοσταλγία και την αγάπη για το Σχολείο, όπου έζησαν 14 ολόκληρα χρόνια, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα  «σημείο αναφοράς» στο οποίο να ανήκουν όλοι οι απόφοιτοι.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Εκπαιδευτηρίων Δούκα (Σ.Α.Ε.Δ), έλαβε νομική υπόσταση στις 19 Μαΐου 1991 με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο και πραγματοποίησε την πρώτη συγκέντρωση 5 μήνες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου 1991, στον κήπο του Νηπιαγωγείου.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ( Σ Α Ε Δ ), από την ίδρυσή του έως σήμερα, λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές που έχουν χαράξει εδώ και 103 χρόνια τα Εκπαιδευτήρια Δούκα γι’ αυτό και οι ποικίλες δραστηριότητές του χαρακτηρίζονται πάντα από την ποιότητα και την ευπρέπεια, πραγματοποιούνται δε, με απόλυτο σεβασμό απέναντι στην μακραίωνη παράδοση του Σχολείου μας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Ο ΣΑΕΔ, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Σχολείου και Κοινωνίας, όπου τα μέλη του έχουν κοινή βάση και προέλευση. Η ύπαρξη και η διατήρησή του, πηγάζουν και στηρίζονται αποκλειστικά στην αγάπη και στους συναισθηματικούς δεσμούς, που αναπτύχθηκαν μεταξύ μαθητών και Σχολείου και στη νοσταλγία για τα όμορφα μαθητικά χρόνια.

ΣΤΟΧΟΙ – ΠΟΡΕΙΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα και τους στόχους, που έθεσε ο Σ Α Ε Δ από την ίδρυσή του ως σήμερα, ο Σύλλογος έχει δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε αρκετούς τομείς, πραγματοποιώντας ποικίλες εκδηλώσεις (επιμορφωτικές – πολιτιστικές – κοινωνικές –  ψυχαγωγικές – εκδρομές – κλπ) και αναπτύσσοντας σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο (εθελοντική αιμοδοσία, οικονομική βοήθεια σε Ιδρύματα, κλπ).

Υποτροφίες: Η οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφήν Υποτροφιών προς τους Αποφοίτους, οι οποίοι αριστεύουν, αποτελεί ένα πρόγραμμα, το οποίο μπήκε σε λειτουργία και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη σχολική περίοδο 2005-2006, προσφέροντας σε 3 συναποφοίτους μας, που αρίστευσαν, τις πρώτες υποτροφίες από το Ταμείο Υποτροφιών του Συλλόγου μας.

Περιοδικό: Ένα από τα οχήματα για την ενίσχυση του προγράμματος των Υποτροφιών αλλά και για την γενικότερη προσέγγιση όλων των αποφοίτων, αποτελεί η έκδοση του δικού μας περιοδικού.

Το  “My Dear School”,κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2008. Από το 2013 και έπειτα, άλλαξε μορφή και πλέον διανέμεται ηλεκτρονικά με την μορφή των newsletter δωρεάν σε όλους τους Αποφοίτους.

Το Ταμείο του Συλλόγου μας ενισχύεται, επίσης, με τα έσοδα από τις συνδρομές, τόσο για το πρόγραμμα των ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ όσο και για τις ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ δραστηριότητες που πραγματοποιεί.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Ο Σύλλογός μας δημιουργεί ένα χώρο αμοιβαίας επικοινωνίας και συνεργασίας των αποφοίτων – μελών του, μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις, όπως είναι οι ομιλίες, τα σεμινάρια, οι ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις καθώς και οι πολιτιστικές και  κοινωνικές παρεμβάσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ολα αυτά τα χρόνια, ο ΣΑΕΔ ανέπτυξε ισχυρή κοινωνική δράση και παρουσία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ  ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΔΟΥΚΑ, υποστηρίζοντας την οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς ουδεμία απαίτηση ανταλλάγματος και εκφράζοντας παντοειδώς την έννοια του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, έχει συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνία, προσφέροντας την αμέριστη βοήθειά του προς τον συνάνθρωπο.

Μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες του ΣΑΕΔ κοινής ωφέλειας, είναι η ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο του Σχολείου μας. Από την προσπάθεια αυτή έχουν βοηθηθεί δεκάδες συνάνθρωποι εντός και εκτός του περιβάλλοντος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη των γυναικών, που πάσχουν από τον Καρκίνο του μαστού και σε συνεργασία με την Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους» (Fashion Targets Breast Cancer), ενισχύσαμε διάφορα ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία μαστού, ενημερώσαμε και εκπαιδεύσαμε το κοινό σε ό,τι αφορά αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Μέσα από το ετήσιο πρόγραμμά του ο Σ.Α.Ε.Δ προσφέρει σε σταθερή βάση οικονομική ενίσχυση σε διάφορα ιδρύματα (Λύρειο, Χαμόμελο του Παιδιού,΄Ενωση Πολυτέκνων, Γιατροί χωρίς σύνορα, κλπ).

Τον Νοέμβριο του 2007, βρεθήκαμε κοντά στους πυροπαθείς του Νομού Ηλείας, του Δήμου Ωλένης, με σκοπό την υλική και ηθική ενίσχυση των μαθητών της περιοχής. Εκεί, προσφέραμε υλικό οπτικοακουστικών μέσων για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, γραφική ύλη, ενδύματα και υποδήματα

Σε συνεργασία με το Σύλλογο «ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ» στην Αρχαία Ολυμπία, σε συνεννόηση με την κ. Τζοβάννα Φραγκούλη (μέλους του ΔΣ του εν λόγω Συλλόγου), αποστείλαμε είδη πρώτης ανάγκης, είδη ρουχισμού, τρόφιμα και παιχνίδια.

Συχνά, επισκεπτόμαστε την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ (Ακαδημίας 78 – Αθήνα) όπου προσφέρουμε είδη ρουχισμού, τρόφιμα, παιχνίδια, είδη οικιακής χρήσεως και μικροέπιπλα.

Στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (Ηπείρου 28- Αθήνα), έχουμε προσφέρει είδη ρουχισμού, είδη βρεφοανάπτυξης, είδη τροφίφων (γάλατα, παιδικές τροφές κ.ά).

Επίσης, έχουμε αποστείλει οικονομική βοήθεια στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, στο Παιδικό χωριό SOS, και στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ  ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Ο ΣΑΕΔ, έχει λάβει μέρος σε δενδροφυτεύσεις στην περιοχή της Πεντέλης, συμμετέχοντας στην προσπάθεια αναπλήρωσης του πράσινου, ιδιαίτερα μετά από καταστροφικές πυρκαγιές.

Μια επίσης πολύ σημαντική προσπάθεια του Συλλόγου Αποφοίτων Εκπαιδευτηρίων Δούκα, ήταν το CONVOY, που διοργάνωσε με συνθήματα κατά του ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο ΣΑΕΔ, πραγματοποιεί ποικίλες εκδηλώσεις, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Τα Reunion Parties διοργανώνονταν επί σειρά ετών από τον ΣΑΕΔ, στο χώρο του Σχολείου μας, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ειδικές βραδιές για τους νέους απόφοιτους κάθε χρονιάς, πραγματοποιούνταν, επίσης, ως καλωσόρισμα στην οικογένεια των Αποφοίτων του Σχολείου μας.

Οι εκδρομές του Συλλόγου μας στα ωραιότερα μέρη της πατρίδας μας που γίνονται σε ετήσια βάση, είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία, για όσους συμμετέχουν.

Στα πλαίσια της πολιτιστικής, ψυχαγωγικής και εκπαιδευτικής δράσης του Συλλόγου, ανήκουν οι θεατρικές βραδιές που έχουν διοργανωθεί στο χώρο του Σχολείου μας.

Βραδιές «Mουσικής δωματίου» με συμμετοχή καλλιτεχνών του κλασσικού ρεπερτορίου, με κορυφαία την εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Μουσείου Γουλανδρή στην Πλάκα.

Σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας και ποικίλου ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και αθλητικές αναμετρήσεις μεταξύ των αποφοίτων-μελών μας.

Ο Σ.Α.Ε.Δ επίσης συμμετέχει σε ενημερωτικά και συμβουλευτικά μαθήματα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, όπου οι Απόφοιτοί μας, αναλαμβάνουν να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν μέσα από το δικό του πρίσμα και την επαγγελματική εμπειρία τους, τους νέους υποψήφιους απόφοιτους.